11 идеи за модерна и практична спалня

11 идеи за модерна и практична спалня

Обзавеждането на модерната спалня включва мебели с красив и практичен дизайн, като изборът им трябва да бъде съгласуван с наличното пространство. Има много подходящи решения, които се вписват в ограничени бюджетни рамки, но в същото време отговарят и на най-високите критерии, поставени от купувача.

Преди да изберем мебелите, трябва да обмислим някои дизайнерски идеи, за това къде би било най-добре да ги разположим и в какви размери да са те. За да имаме безупречни резултати, е желателно да боядисаме стените в цветове, сходни с тези на обзавеждането. За финал може да добавим и завеси в приятни нюанси.

1. Подходящи цветове

Цветовото оформление на спалнята стои на преден план при избора на обзавеждането на спалнята. Заобикалящите ни нюанси в стаята влияят на настроението ни и способността да се настроим за релакс. Сред популярните идеи за съчетание на цветовете в спалното помещение са светлосиньо и бяло, кафяво и пастелно зелено, сиво и жълто, розово и бяло.

Хубаво е да се определи дали цветовата схема ще включва два, три или повече нюанса, като се решава кои ще са основни, а останалите приемат ролята на допълващи и акцентни. Нюансите, с успокояващо действие върху психиката, са бежово, слонова кост, бледо розово и нежно зелено.

2. Избор на практично легло

Покупката на легло е първото нещо, което обмисляме при оформлението на интериора на спалнята. Основната идея е то да комбинира няколко неща, за да ни служи безпогрешно през годините – правилен размер, качество, естетика и практичност. При покупка се вземат под внимание материалите за изработка, пространството за съхранение на вещи и дизайна. Площта на стаята е определяща по време на селекцията, като колкото по-голяма е тя, толкова по-просторна спалня ще можем да вземем.

3. Разположение на леглото

Къде да сложим леглото? Това е въпрос, който всеки от нас си задава, когато му предстои да си купи нов креват, на който да спи всяка нощ. И тук ще се натъкнем на различни идеи как да разположим спалнята, за да се чувстваме максимално комфортно, докато я използваме. Вариант е да я разположим директно под прозорците или странично на тях, а спрямо вратата на помещението – срещу нея, за да се вижда кой влиза. Според науки, като Фън Шуй, ако креватът е на същата стена, на която е вратата, е добре да се постави малка мебел, като нощен шкаф между тях.

4. Създаване на акцентна стена

Идеята да се създаде акцентна стена в спалнята може да бъде реализирана с големи картини или семейни снимки в ефектно разположение, чрез декориране с дървени дъски, с пана от скандинавски мъх или с ефектен фототапет. Тухлените стени са част от актуалните идеи за създаване на дизайнерски ефект в стаята, в която трябва да цари красота. Раираните тапети, стените в ярки цветове и етажерките с разчупена визия са също сред възможностите за създаване на акцентна стена.

5. Създаване на място за съхранение

Липсата на достатъчно място в спалнята е чест проблем. Дори при наличието на голям гардероб, отново може да се затрудним в организацията на всички дрехи и принадлежности. В такъв случай е нужно да се възползваме от някои идеи за създаване на допълнително място за съхранение, като например:

  • отворени рафтове – мебелите тип “етажерки” с отворен дизайн са чудесен начин да внесем красота и удобства в стаята за сън. На рафтовете можем да поставим електроника, книги, снимки и други вещи, за които не ни е достигнало мястото в шкафа или гардероба;
  • полици за книги – тяхното предназначение не е само за подредба на книги. Супер идея е да се използват и за съхранението на други предмети с малки размери, като настолен часовник, сувенири и др.;
  • пространството под леглото – добре е то да се усвои по максимално ефективен начин. За целта е удачно да се купи матрак с повдигащ механизъм, под който да се складират неща, които не използваме всекидневно. Ако леглото е на крачета, е практично да се използват кутии за съхранение, които да се подредят в празната ниша.

Скринът също е сред функционалните допълнения, когато става дума за осигуряването на екстра място. Той може да е с повече или по-малко чекмеджета и шкафове, да е в светли или тъмни цветове, от масив или от ПДЧ.

6. Минималистичен дизайн

Минималистичният стил е силно предпочитан за интериора на спалнята. Той се характеризира с простите си линии, светлите тонове и големите пространства. Залага се на изчистеното обзавеждане и отворените зони, като цветовата схема включва не повече от два нюанса. Той е източник на спокойствие и хармония, което го прави толкова харесван за спални помещения.

7. Идеи за обособяване на кът за четене

Диванът не е единственото място, на което можем да се насладим на любимата си книга. Обособяването на специален кът е също отлична идея, а за нейното реализиране ще ни е нужен удобен фотьойл и малка табуретка към него. Изброените мебели могат да се допълнят и с кръгла масичка, върху която да подредим предпочитаната от нас литература. За да бъде всичко перфектно, е препоръчително да се сдобием и с акцентно осветление, под формата на лампион или настолна лампа. Зоната за четене се организира най-често в хола, но е подходяща и за спалнята.

8. Добавяне на декорация

Декорацията е онова допълнение, което може да направи резултатите съвършени. Сред добрите идеи за внасянето на интересни акценти са ароматните свещи, декоративните възглавници, паната за стена, изкуствените цветя в дизайнерски вази и лампичките, които обикновено се използват за коледна украса.

9. Завеси вместо щори

Завесите внасят мекота и уют в спалнята, където всеки дребен детайл е от значение. Предимството им е, че повишават естетиката и правят обстановката стилна – с тях би могло да се постигне пълно затъмняване на помещението, стига да са изработени от плътна материя. Предпочитани са вместо щорите и заради това, че се перат лесно, което ги прави практични.

10. Подходящо осветление

Интересни идеи за осветление на спалнята никак не липсват. Създаването на отпускаща атмосфера в спалнята е сред основните цели при избора на обзавеждане. Релаксираща обстановка може да се постигне чрез осветление, което е добре да бъде комбинирано – основно и акцентно. Препоръчва се меката (жълта) светлина, защото тя успокоява сетивата и помага за пълноценната почивка.

11. Спалното бельо като част от дизайна

Това е онзи “финален щрих”, който никога не бива да пропускаме. С него може да се внесе колорит и личен почерк в спалното помещение, като идеи в случая има много. Сред най-предпочитаните комплекти завивки и чаршафи са тези с флорален принт, едноцветните в свежи нюанси и със стилен дизайн. За почитателите на дръзките решения е подходящо спалното бельо в тъмни тонове.

Показан продукт - спален комплект Кайро.